JEXPO EXAM PREPARATION CHEMISTRY (Part-4)

Start an online preparation for JEXPO EXAM to secure a good rank in JEXPO.

In this article you can learn 25 MCQ on CHEMISTRY will be based on the syllabus of Madhyamik Examination. It can help you to get more score in examination, to secure a good rank in JEXPO.

 

1.Which one of the following contains carbon?

 

    (a)  Graphite     (b)  Hematite
    (c)   Galena     (d)  Borax

ANS: – (a) Graphite

2. Petroleum is

 

    (a)  a compound      (b)  a mixture
    (c)  an element      (d)  one large molecule

ANS: – (b) a mixture

 

3. Which one is muriatic acid?

 

     (a)  HNO3     (b) H2S2O8
     (c)  HCl     (d) HF

ANS: – (a) HNO3

 

4. CNG contains:

 

     (a) 95% CH4      (b) 50% C2H6
     (c) 50% CO      (d) 90% C4H10

ANS: – (a) 95% CH4

 

5. Which one is used in welding industry?

 

     (a)  methane      (b) ethelene
     (c)  acetylene      (d) benzene

ANS: – (c) acetylene

 

6. Main consituents of methylated spirit

 

     (a) methanol      (b) ethanol
     (c) ethanol and methanol      (d) methanol and pyridine

ANS: – (b) ethanol

 

7. Which one an water pollutant containing chlorine :

 

     (a) detergent     (b) D.D.T
     (c) soap     (d) organic fertilizer

ANS: – (b) D.D.T

 

8. Al2O3 + 2NaOH = 2NaAlO2 + H2O. In this reaction which statement is correct?

 

     (a) Al2O3 is oxidized      (b) NaOH – oxidant
     (c) Al2O3 is reduced      (d) none of these

ANS: – (d) none of these

 

9. Protein is an

 

     (a) monomer      (b) polymer of same type of amino acid
     (c) polymer of different type of amino acid      (d) polymer of glucose

ANS: – (c) polymer of different type of amino acid

 

10. Which is physical change?

 

     (a)  burning of candle      (b) heating of limestone
     (c) heating of salammoniac      (d)  water added in quicklime

ANS: – (c) heating of salammoniac

 

11. Correct increasing order of basicity of oxides

 

     (a) Al2O3>MgO>SiO2>P2O5>NO      (b) MgO>Al2O3>P2O5>SiO2>NO
     (c) MgO>Al2O3>NO>SiO2>P2O5      (d) MgO>Al2O3>SiO2>NO>P2O5

ANS: – (c) MgO>Al2O3>NO>SiO2>P2O5

 

12. Which one is used to prepare Aspirin?

 

     (a) Benzene      (b) Phenol
     (c) Ethanol      (d) Acetaldehyde

ANS: – (b) Phenol

 

13. What is the valency of the element whose atomic no. is 14?

 

     (a) 2      (b) 3
     (c) 4      (d) 6

ANS: – (c) 4

 

14. CO2 gas passed through an aqueous suspension of chalk powder:

 

     (a) chalk dissolves      (b) does not dissolve
     (c) more precipitation occurs      (d) none of these

ANS: – (a) chalk dissolves

 

 

 

15. Which one is most stable?

 

     (a) Ca     (b) Ca2++
     (c) Cl     (d) Na

ANS: – (b) Ca2++

 

16. Aqua regia is

 

     (a) HCl:HNO3 (1:3)      (b) HCl:HNO3 (3:1)
     (c) H2SO4:HNO3 (1:3)      (d) HCl:HNO3 (4:3)

ANS: – (b) HCl : HNO3 (3:1)

 

17. Which one has highest dipole moment?

 

     (a) H2      (b) HF
     (c) HCl      (d)  HBr

ANS: – (b) HF

 

18. Which element reacts with NaOH solution to produce hydrogen?

 

     (a) Fe      (b) Cu
     (c) Si      (d) Cr

ANS: – (c) Si

 

19. Which two are isotopes?

 

     (a) O2, 8O16      (b) O3, 8O18
     (c) 8O16, 8O18      (d) O2, 8O17

ANS: – (c) 8O16, 8O18

 

20. Isotone are such atoms whose:

 

     (a) Mass number are equal      (b) Number of protons equal
     (c) Number of neutrons are equal      (d) Number of electrons equal

ANS: –   (c) Number of neutrons are equal

 

21. Which gas is responsible for acid rain?

 

     (a) SO2      (b) NH3
     (c) CO      (d) NO

ANS: – (a) SO2

 

22. Which one is the correct order of metallic property?

 

     (a) K>Na>Mg>Al     (b) Al>Mg>Na>Mg
     (c) Mg>K>Na>Al     (d) Na>K>Mg>Al

ANS: – (a) K>Na>Mg>Al

 

23. Which one is greatest harmful air pollutant?

 

     (a) CO2      (b) CO
     (c) NO      (d) NO2

ANS: – (b) CO

 

24. Which group of the periodic table contain solid, liquid and gaseous these three type of elements?

 

     (a)  fifth      (b) sixth
     (c) seventh      (d) zero

ANS: – (c) seventh

 

25. Which element has no isotope?

 

     (a) Ca      (b) F
     (c) Na      (d) Cl

ANS: – (b) F

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *