JEXPO EXAM PREPARATION PHYSICS (Part-3)

Start an online preparation for JEXPO EXAM to secure a good rank in JEXPO. For the preparation of JEXPO here you can learn 25 MCQ on PHYSICS will be based on the syllabus of Madhyamik Examination. It can help you to get more score in examination, to secure a good rank in JEXPO.

1. Unit of luminous intensity is

 

    (a) Kelvin    (b) Candela
    (c) Radian    (d) Ampere

ANS: – (b) Candela

2. Dimension of work is:

 

    (a)  ML-3      (b)  LT-2
    (c)  ML-2T-2      (d) MLT-1

ANS: – (c)  ML-2T-2

 

3.  1 Dalton = how much gram?

 

    (a)  2.6 x 10-23     (b) 1.66 x 10-24
    (c) 4 x 10-20     (d) 5 x 10-24

ANS: – (b) 1.66 x 10-24

 

4. If one petty of tea after weighing in a spring balance is bought at

Darjeeling and is sold in Calcutta, its weight

 

     (a) increases      (b) decreases
     (c) remains same      (d) none of these

ANS: – (a) increases

 

5. Melting point ice by increase of 1 atmospheric pressure:

 

     (a) decreases by 1°C      (b) increases by 1°C
     (c)  increases by 0.0073°C      (d) decreases by 0.0073°C

ANS: – (d) decreases by 0.0073°C

 

6. Which quantity propagates along with the wave?

 

     (a) momentum      (b) mass
     (c) energy      (d) amplitude

ANS: – (c) energy

 

7. Example of elastic wave is

 

     (a) sound wave     (b) light wave
     (c) ratio wave     (d) x-ray

ANS: – (a) sound wave

 

8. Which property does not exhibit sound wave?

 

     (a) reflection      (b) refraction
     (c) interference      (d) polarisation

ANS: – (d) polarisation

 

9. Refractive index of glass is 1.5 velocity of light will be:

 

     (a) 3 x 108 m/s      (b) 4.5 x 108 m/s
     (c) 2 x 108 m/s      (d) 108 m/s

ANS: – (c) 2 x 108 m/s

 

10. Value of J in S.I. system is

 

     (a)  4.2 J Cal-1      (b) 4.2 x 107 erg cal-1
     (c) 4200 J Kcal-1      (d)  1

ANS: – (d) 1

 

11. Rating of an electric heater is 220V-2200W. The resistance of the heating coil is:

 

     (a) 22Ω      (b) 444Ω
     (c) 220Ω      (d) 440Ω

ANS: – (a) 22Ω

 

12. The quantity whose unit is kilowatt-hour is:

 

     (a) Electrical energy      (b) Electrical power
     (c) electrical charge      (d) electrical current

ANS: – (a) Electrical energy

 

13. A motor converts:

 

     (a) A.C. to D.C.      (b) D.C. to A.C.
     (c) mechanical energy to electrical energy      (d) electrical energy to mechanical energy

ANS: – (d) electrical energy to mechanical energy

 

14. Charge of the particle which constitutes cathode ray is:

 

     (a) identical with the charge of proton      (b) identical with the charge of electron
     (c) identical with α-particle      (d) carries no charge

ANS: – (b) identical with the charge of electron

 

 

 

15. If cathode ray moves against the direction of electric field, then its velocity:

 

     (a) decreases      (b) increases
     (c) remains same      (d) increases first and then decreases

ANS: – (b) increases

 

16. For production of x-ray, the first moving particle strikes the anticathode is:

 

     (a) proton      (b) neutron
     (c) α-particle      (d) electron

ANS: – (d) electron

 

17. Minimum wavelength emitted from an x-ray tube depends on

 

     (a) current flows in the tube      (b) voltage applied in the tube
     (c) nature of the gas within the tube      (d)  atomic number of metal used as target

ANS: – (b) voltage applied in the tube

 

18. A vacuum diode is called a valve, because

 

     (a) it does not allow current      (b) it allows current in both ways
     (c) it allows current in one direction in both ways      (d) it is absolutely vacuum

ANS: – (c) it allows current in one direction in both ways

 

19. Unit of measure radioactivity in S.I. system is

 

     (a) Newton      (b) Bequorel
     (c) erg      (d) coulomb

ANS: – (b) Bequorel

 

20. Maximum number of electrons that can exist in nth orbit is:

 

     (a) 2n      (b) 7n
     (c) 2n2      (d) None of these

ANS: – 2n2

 

21.  On which property of spring a spring balance is employed?

 

     (a) inertia      (b) elastic property
     (c) force of cohesion      (d) none of these

ANS: – (b) elastic property

 

22. Optical density is

 

     (a) unit less quantity with dimension      (b) dimension less and with a unit
     (c) dimension less and unit less quantity      (d) none of thes

ANS: –  (c) dimension less and unit less quantity

 

23. Unit of the intensity of sound is

 

     (a) Bel      (b) Nyne
     (c) Candela (d) Phol

ANS: – (a) Bel

 

24. Reserved quantity in the universe is

 

     (a)  total charge      (b) total weight
     (c) total heat      (d) none of these

ANS: – (a) total charge

 

25. Heat flow through two bodies depends on :

 

     (a) the amount of heat content in the bodies      (b) the difference of temperature of the bodies
     (c) the mass of the bodies      (d) none of these

ANS: – (b) the difference of temperature of the bodies

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *