JEXPO EXAM PREPARATION MATHEMATICS (Part-3)

Start an online preparation for JEXPO EXAM to secure a good rank in JEXPO. Here you can learn 25 MCQ on MATHEMATICS will be based on the syllabus of Madhyamik Examination. It can help you to get more score in examination, to secure a good rank in JEXPO.

Recommended For JEXPO EXAM:

1. If x, y be two real numbers and θ be a positive acute angles then value of sec θ = 2xy/(x + y)2

 

       (a Less than 1       (b) Greater than 1
       (c) Equal to 1       (d) not true

ANS: – (d) not true

2.    If tan2 θ = 1- e2 value of sec θ + tan2 θ cosec θ will be

 

    (a)  (2 – e2)1/2      (b)  (2 – e2)3/2
    (c)  (2 – e2)2/3      (d) None of these

ANS: – (c) (2 – e2)2/3

 

3. If sin(3x – 20°) = cos(3x + 20°), value of x + Y will be

 

     (a)  60°      (b) 30°
     (c)  45°      (d) none of these

ANS: –

 

4. Value of θ from the equation  sin(90° + θ) = cos(120° + θ)

 

     (a) 30°      (b) 60°
     (c) 45°      (d) none of these

ANS: – (b) 60°

 

5. If x sin 45° cos 45° tan 60° = tan245° – cos260°, value of x is

 

     (a)  1/2      (b) – 1/2
     (c)  1/3      (d) none of these

ANS: – (d) none of these

 

6.    The volume of a sphere is equal to its surface area in numeric value. The numeric value of the radius of the sphere

 

     (a) 2 unit      (b) 3 unit
     (c) 4 unit      (d) 5 unit

ANS: – (b) 3 unit

 

7.  Volume of a cone with height 12 cm is 154 cc. The radius of base of the cone will be

 

     (a) 3.5 cm      (b) 4.5 cm
     (c) 5 cm      (d) 5.5 cm

ANS: – (a) 3.5 cm

 

8. The ratio of the volume of two right circular cylinders of the same height is 15:25. The ratio of heir radius will be

 

     (a) 4:5      (b) 5:4
     (c) 3:5     (d) 5:3

ANS: – (a) 4:5

 

9. The area of the surfaces of a cube be 54 sq. cm. its volume will be

 

     (a) 9 cc      (b) 27 cc
     (c) 81 cc      (d) none of these

ANS: – (b) 27 cc

 

10. Each two of four circles with radius 4cm touch one another. The area of the vacuum square cloud by the four circles will be

 

     (a)  90.5 sq. m      (b) 91.25 sq. m
     (c) 94.5 sq. m      (d)  none of these

ANS: – (c) 94.5 sq. m

 

11.  The circumradius of a equilateral triangle of length 5√3 cm be

 

     (a) 1 cm      (b) 1.4 cm
     (c) 1.5 cm      (d) 2 cm

ANS: – (c) 1.5 cm

 

12. Lengths of here sides of a triangle be x2 + 1, x2 – 1, and 2x cm. The triangle will be

 

     (a) equilateral      (b) isosceles
     (c) right angled      (d) isosceles right angled

ANS: – (c) right angled

 

13. The greater diagonal of a rhombus with parameter 52 m. be 24 m. The length of other diagonal be

 

     (a) 8 m.      (b) 6 m.
     (c) 4 m.      (d) 10 m.

ANS: – (c) 4 m.

 

14. O be any internal point of a equilateral triangle of length 12 cm. sum of the perpendiculars drawn from the point O upon the sides is

 

     (a) 2√3 cm      (b) 3√3 cm
     (c) 4√3 cm      (d) 6√3 cm

ANS: – (c) 4√3 cm

 

 

 

15. The quadrilateral produced by the internal bisectors of parallelogram is a

 

     (a) rectangle     (b) rhombus
     (c) trapezium     (d) kite

ANS: – (a) rectangle

 

16. The difference of the square of two consecutive even numbers be 92. The two numbers are

 

     (a) 20, 24      (b) 21, 24
     (c) 22, 24      (d) 23, 24

ANS: – (d) 23, 24

 

17. The hypotenuse of a right angled triangle be 13 cm and the difference of the other side be 7cm. there two sides are

 

     (a) 5 cm, 7 cm      (b) 9 cm, 4 cm
     (c) 8 cm, 5 cm      (d)  none of these

ANS: – (a) 5 cm, 7 cm

 

18. If twice of the ratio a:b be (a – b): b value of a3 + b3 be

 

     (a) 0      (b)  -1
     (c) 1     (d) none of these

ANS: – (a) 0

 

19. If x:y = 3:4, value of x2-xy+y2/x2+xy+y2

 

     (a) 13:20      (b) 20:13
     (c) 13:37      (d) 37:13

ANS: – (c) 13:37

 

20. The value of k for which the equations x+(k-2)y = 5, (k-3) x+2y = 7 have no solutions

 

     (a) 2      (b) 3
     (c) 4      (d) 5

ANS: – (c) 4

 

21. If x + y = a, x2 + y2 = b2 and x3 + y3 = c3 value of a3 + 2c3 will be

 

     (a) 3ab      (b) 2ab
     (c) 2ab2      (d) 3ab2

ANS: – (d) 3ab2

 

22. If the price of petrol be increased at 25%. To keep the expenditure of petrol same the use of petrol should be reduced to

 

     (a) 15%      (b) 20%
     (c) 25%      (d) 10%

ANS: – (b) 20%

 

23. A purchaser can get 2 kg more mangoes in Rs.40 if the value of mango reduce 20%. Previous price of each kg of mangoes

 

     (a) Rs.3      (b) Rs.4
     (c) Rs.5      (d) none of these

ANS: – (c) Rs.5

 

24. In a fort 1000 soldiers have their foods for 80 days. After 20 days 200 soldiers came in this fort. The remaining food for all the soldiers will continue for

 

     (a)  50 days      (b) 60 days
     (c)  70 days      (d) 75 days

ANS: – (a) 50 days

 

25. In a mixture of 48 litre ratio of milk and water was 7:5. The quantity of milk that should be added to make the ratio of mild and water 3:2 be:

 

     (a) 2 litre      (b) 4 litre
     (c) 6 litre      (d) 1 litre

ANS: – (a) 2 litre

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *