JEXPO EXAM PREPARATION CHEMISTRY (Part-3)

Start an online preparation for JEXPO preparation to secure a good rank in JEXPO.

In this article you can learn 25 MCQ on CHEMISTRY will be based on the syllabus of Madhyamik Examination. It can help you to get more score in examination, to secure a good rank in JEXPO.

Recommended For JEXPO EXAM:

 

1. Which one of the following is unsaturated compound?

 

     (a)   C6H14     (b) C6H6
     (c)   C3H10     (d) C4H9OH

ANS: – (b) C6H6

2. Compound obtained by fractional distillation of coal-tar

 

    (a)  Benzene      (b)  Glucose
    (c)  Vinegar      (d) Butadiene

ANS: – (a)  Benzene

 

3. Which substance is used for distinguishing between Ethane and Ethelene?

 

     (a)  dil. KMnO4 solution     (b) H2/Ni
     (c) conc. H2SO4     (d) AgNO3 soltion

ANS: – (a) dil. KMnO4 solution

 

4. Which one is liquid Gold?

 

     (a) Molten Gold      (b) Ethanol
     (c) Petroleum      (d) Mercury

ANS: – (c) Petroleum

 

5. Which oxide possess greatest basic character?

 

     (a)  Na2O      (b) MgO
     (c)  CO2      (d) Al2O3

ANS: – (a)  Na2O

 

6. Which group elements of the periodic table have strong oxidizing property :

 

     (a) 1st group      (b) 6th group
     (c) 7th group      (d) 8th group

ANS: – (c) 7th group

 

7. Which metal forms blue coloured salt?

 

     (a) Fe      (b) Ca
     (c) Cu      (d) Ba

ANS: – (c) Cu

 

8. Which oxide gives both oxidizing and reducing property?

 

     (a) SO2      (b) ZnO
     (c) CaO      (d) Na2O

ANS: – (c) CaO

 

9. Which crystal contains maximum water of crystalisation?

 

     (a) Blue Vitriol      (b) Green Vitriol
     (c) White Vitriol      (d) Alum

ANS: – (d) Alum

 

10.  Which one is a petroleum product?

 

     (a)  Butane      (b) Ethanol
     (c) Benzene      (d)  Phenol

ANS: – (a) Butane

 

11. Which pair react to produce a liquid?

 

     (a) Fe and S      (b) Fe and O2
     (c) C and S      (d) C and O2

ANS: – (c) C and S

 

12. Which one reacts with alkali to produce H2?

 

     (a) S      (b) Ni
     (c) B      (d) P

ANS: – (c) B

 

13. Natural Gas mainly contains :

 

     (a) CHCl3      (b) C2H2
     (c) CH4      (d) C2H6

ANS: – (c) CH4

 

14. Two gas jar one containing NH3 another H2S. Which reagent you use to identify them?

 

     (a) NaCO3 solution      (b) HCl solution
     (c) wet litmus paper      (d) H2SO4

ANS: – (c) wet litmus paper

 

 

 

15. Which substance is used to produce passive Iron?

 

     (a) N2      (b) Carbon
     (c) Conc. H2SO4      (d) Fuming HNO3

ANS: – (d) Fuming HNO3

 

16. Which one is an essential amino acid?

 

     (a) Glycine      (b) Valine
     (c) Alanine      (d) phenyl glycine

ANS: – (b) Valine

 

17. Which one of the following bio-molecule contains magnesium?

 

     (a) chlorophyll      (b) hemoglobin
     (c) vitamin B12      (d)  RNA

ANS: – (a) chlorophyll

 

18. Which air pollutant gas is obtained by burning PVC tyres and tubes :

 

     (a) CO2      (b) HCl
     (c) SO2      (d) CO

ANS: – (b) HCl

 

19. Whose solubility increase by increase of pressure :

 

     (a) NaCl      (b) Glycerol
     (c) CaSO4      (d) CO2

ANS: – (d) CO2

 

20. Which property of the element is not periodic?

 

     (a) Electronegativity      (b) Metallic property
     (c) Non-metallic property      (d) Radioactivity

ANS: – (d) Radioactivity

 

21. Protium (1H1), Deutrium (1H2) and Tritium (1H3) are:

 

     (a) Isotopes      (b) Isobar
     (c) Isotone      (d) Allotrope

ANS: – (a) Isotopes

 

22. Which is the volume of 8gm Oxygen at STP?

 

     (a) 22.4 litres      (b) 2.24 litres
     (c) 0.56 litres      (d) 5.6 litres

ANS: – (d) 5.6 litres

 

23. Which one is not a compound?

 

     (a) Marsh Gas      (b) Water Gas
     (c) Gas Carbon      (d) Natural Gas

ANS: – (c) Gas Carbon

 

24. Aqueous solution of which one is acidic?

 

     (a)  Urea      (b) ammonium sulphate
     (c) glucose      (d) slaked lime

ANS: – (b) ammonium sulphate

 

25. Which metal to be mixed with Iron to produce stainless steel?

 

     (a) Cr      (b) Mn
     (c) Ni      (d) Pd

ANS: – (a) Cr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *