JEXPO EXAM PREPARATION MATHEMATICS (Part-4)

Start an online preparation for JEXPO EXAM to secure a good rank in JEXPO. Here you can learn 25 MCQ on MATHEMATICS will be based on the syllabus of Madhyamik Examination. It can help you to get more score in examination, to secure a good rank in JEXPO.

1.  In a mathematics exam a student obtains 30% marks out of 180 in first paper. In the 2nd paper of 150 marks the marks should be obtained by the student to get 50% in mathematics is

 

    (a)   75%     (b)  70%
    (c)    74%     (d)  72%

ANS: – (c) 74%

2. Profit of A, B and C in a partnership is 1500. If A’s principal B’s principal = 2:3 and B’s principal : C’s principal = 2:5, C’s profit is

 

    (a)  Rs.900      (b)  Rs.1000
    (c)  Rs.1100      (d)  Rs.1200

ANS: – (a) Rs.900

 

3. A:B = 2:3, B:C = 4:5, C:D = 6:7 value of A:D be

 

     (a)  16:39     (b) 16:41
     (c)  16:35     (d) 16:45

ANS: – (c)  16:35

 

4. A person sells a watch at 20% profit. If it was purchased in 20% less price and sold at Rs.20 less than the cost price of the watch is

 

     (a) Rs.83      (b) Rs.84
     (c) Rs.84.33      (d) Rs.83.33

ANS: – (d) Rs.83.33

 

5. Some money will be triple in 3 years at simple interest. The time needed to become the principal 9 times at the same rate of interest is

 

     (a)  3 years      (b) 6 years
     (c)  9 years      (d) 12 years

ANS: – (d) 12 years

 

6. If x + y = a + b value of x3 + y3 will be

 

     (a) a3b3      (b) a3 + b3
     (c) a2 + b2      (d) a3 + b2

ANS: – (b) a3 + b3

 

7. Ratio of two numbers is 5:7. The new ratio when 40 is subtracted from each number is 17:27. The two numbers are

 

     (a) 120, 170     (b) 125, 175
     (c) 125, 170     (d) 120, 175

ANS: – (b) 125, 175

 

8. Value of x from 1/a + b + c – 1/a = 1/b + 1/x is

 

     (a)  – a, b      (b) a, – b
     (c) – a, – b      (d) none of these

ANS: – (c) – a, – b

 

9. If (ab + 1) : b = (bc + 1):c = 1 value of (ca + 1) will be

 

     (a) a      (b) b
     (c) c      (d) none of these

ANS: – (a) a

 

10. The product of two positive numbers be 24. If the square of their sum is added to their square the result will be 152. The two numbers will be

 

     (a) 3, 8      (b) 2, 12
     (c) 6, 4      (d)  none of these

ANS: – (c) 6, 4

 

11. If a = √5 + 1/√5 – 1 and b = √5 – 1/√5 + 1 value of (a – b)2/(a + b)2 will be

 

     (a) 9/5      (b) 5/9
     (c) 3/5      (d) 8/9

ANS: – (b) 5/9

 

12. Length of the straight line joining two mid-points of any two sides of a equilateral triangle with 6 cm be

 

     (a) 3 cm      (b) 4 cm
     (c) 5 cm      (d) 6 cm

ANS: – (a) 3 cm

 

13. Parallel sides of a trapezium be 13 cm and 7 cm. perpendicular distance between the two sides be 5 cm. its area will be

 

     (a) 25 sq.cm      (b) 30 sq.cm
     (c) 50 sq.cm      (d) 60 sq.cm

ANS: – (c) 50 sq.cm

 

14. ABCD be a cyclic quadrilateral. If angle BAC = 120° value of angle BCD be

 

     (a) 60°      (b) 80°
     (c) 110°      (d) 120°

ANS: – (d) 120°

 

 

 

15. Two triangles have same height and having base of 12cm and 18 cm respectively. Ratio of their area is

 

     (a) 1:3      (b) 2:3
     (c) 3:1      (d) 3:2

ANS: – (b) 2:3

 

16.  If a circular string of radius 42 m is turned into a square. Length of the square be

 

     (a) 60 m      (b) 64 m
     (c) 66 m      (d) 84 m

ANS: – (c) 66 m

 

17. Height of a cylinder be 14 cm and curved area is 594 sq.cm. radius of the base will be

 

     (a) 6.25 cm      (b) 6.50 cm
     (c) 6.75 cm      (d)  none of these

ANS: – (c) 6.75 cm

 

18. If a sin2 θ + b cos2 θ = c value of tan2θ be

 

     (a) b + c /a + c      (b) b – c /c – a
     (c) a – b /b – c      (d) c – a /a – b

ANS: – (b) b – c /c – a

 

19. If tan4θ + tan2θ = 1 value of cos4θ + cos2θ be

 

     (a) 1      (b) 2
     (c) 0      (d) -1

ANS: – (a) 1

 

20. Value of tan 35° tan 40° tan 50° tan 55° be

 

     (a) 0      (b) – 1
     (c) 1      (d) none of these

ANS: – (c) 1

 

21. If tan 10θ = cot 5θ value of θ (0<θ<90°) be

 

     (a) 30°      (b) 10°
     (c) 6°      (d) 15°

ANS: – (c) 6°

 

22. The ratio of the degree of an angle of a regular decagon and the grade of an angle of a regular pentagon be

 

     (a) 6:5      (b) 5:6
     (c) 4:5      (d) 5:4

ANS: – (a) 6:5

 

23. Value of 1/sin A cos A is

 

     (a) tan A + cot A      (b) sec A + cosec A
     (c) sin A + cos A      (d) none of these

ANS: – (a) tan A + cot A

 

24. Least value of 9 tan2θ + 4 cot2θ be

 

     (a)  10      (b) 11
     (c)  12      (d) 16

ANS: – (c) 12

 

25. Ratio of base and height of a solid hemisphere and a solid cylinder are equal. Ratio of their volume

 

     (a) 1:2      (b) 1:3
     (c) 2:3      (d) 3:2

ANS: – (c) 2:3

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *