JEXPO EXAM PREPARATION PHYSICS (Part-4)

 

Start an online preparation for JEXPO EXAM to secure a good rank in JEXPO. For the preparation of JEXPO here you can learn 25 MCQ on PHYSICS will be based on the syllabus of Madhyamik Examination. It can help you to get more score in examination, to secure a good rank in JEXPO.

1. The quantity which has no dimension but have unit is:

 

     (a)   work     (b) frequency
     (c)   volume     (d) angle

ANS: – (d) angle

2. A man performs high jump of 1.2 meter from earth surface. How high can he jump on the surface of moon:

 

    (a)  7.2 meter      (b)  .2 meter
    (c)  2.4 meter      (d) none of these

ANS: –   (a) 7.2 meter

 

3. When a body rotates along a circular path then:

 

     (a)  the body is in uniform motion and accelerated      (b) velocity is constant but speed is variable
     (c) velocity is constant but acceleration varies      (d) none of these

ANS: – (a) the body is in uniform motion and accelerated

 

4. The unit with which power is measured

 

     (a) Joule-meter      (b) Newton-meter
     (c) Joule/sec      (d) Newton/sec

ANS: – (c) Joule/sec

 

5. Which one of the following has the greatest heat?

 

     (a)  mercury      (b) iron
     (c)  water      (d) diamond

ANS: – (c) water

 

6. Velocity of sound through any material medium is not dependent on which law?

 

     (a) pressure      (b) density
     (c) temperature      (d) elasticity

ANS: – (a) pressure

 

7. The resistivity of a conducting wire depends on

 

     (a) length     (b) area of cross-section
     (c) mass     (d) material of the wire

ANS: – (d) material of the wire

 

8. Example of an element which has no isotopes:

 

     (a) sodium      (b) oxygen
     (c) carbon      (d) chlorine

ANS: – (a) sodium

9. The substance which does not melt on heating

 

     (a) ice      (b) wax
     (c) iron      (d) calcium oxide

ANS: – (d) calcium oxide

 

10. Rocket works on the principle of conservation of

 

     (a)  mass      (b) kinetic energy
     (c) angular momentum      (d)  linear momentum

ANS: – (d) linear momentum

 

11. Focal length of a convex lens is 10 cm. How far the lens is to be kept from a book to read I clearly?

 

     (a) 10 cm      (b) more than 10 cm
     (c) less than 10 cm      (d) none of these

ANS: – (c) less than 10 cm

 

12. The minimum distance between the object and the real image formed by a convex lens is

 

     (a) 4f      (b) f
     (c) 3f      (d) 2f

ANS: – (a) 4f

 

13. Curie is

 

     (a) unit of momentum      (b) unit of intensity of illumination
     (c) unit to measure atomic mass      (d) unit of radioactivity

ANS: – (d) unit of radioactivity

 

14. Kinetic energy of a body is doubled. Its momentum

 

     (a) remains same      (b) ½ time
     (c) 4 times      (d) √2 times

ANS: – (d) √2 times

 

 

 

15. Ether is volatile because

 

     (a) boiling point is high      (b) boiling point is low
     (c) freezing point is low      (d) freezing point is high

ANS: – (b) boiling point is low

 

16. The element of electric fuse is used

 

     (a) an alloy, because its melting point is low      (b) an alloy, because its melting point is high
     (c) never used an alloy, because its melting point is low      (d) never used an alloy, because its melting point is high

ANS: – (a) an alloy, because its melting point is low

 

17. The centripetal force of the electrons revolving around the nucleus, comes from the force which is

 

     (a) gravitational      (b) electrical
     (c) mechanical      (d)  due to gravity

ANS: – (b) electrical

 

18. A tension of 10 newton is applied at both ends of a spring. The reading in spring balance is:

 

     (a) zero      (b) 20 newton
     (c) 100 newton      (d) 10 newton

ANS: – (d) 10 newton

 

19. If the rotation of earth stops, your weight

 

     (a) will decrease      (b) will increase
     (c) remains same      (d) none of the above

ANS: – (b) will increase

 

20. Heat required for 1 gm of a body to raise the temperature through 1°C is

 

     (a) specific heat      (b) thermal capacity
     (c) water equivalent      (d) latent heat

ANS: – (a) specific heat

 

21. A man travels around a garden of 400 meters and returns to the starting point. Total displacement of the man is :

 

     (a) 400 meter      (b) 800 meter
     (c) 0 meter      (d) 200 meter

ANS: – (c) 0 meter

 

22. Unit of conductivity is

 

     (a) ohm      (b) ohm-cm
     (c) mho      (d) mho/cm

ANS: – (d) mho/cm

 

23. Which one is the same with the thermal capacity of unit mass

 

     (a) work      (b) specific heat
     (c) density      (d) none of these

ANS: – (b) specific heat

 

24. What is the frequency of sound wave, audible for man

 

     (a)  more than 20,000 Hz      (b) less than 20 Hz
     (c) between 20 Hz to 2000 Hz      (d) none of these

ANS: – (c) between 20 Hz to 2000 Hz

 

25. Which one of the following is Volt?

 

     (a) erg/cm      (b) Joule/Coulomb
     (c) erg/amp.      (d) Newton/(Coulomb x meter)2

ANS: – (b) Joule/Coulomb

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *